Sastav i vrste mirisa
To, da li parfem miriše ne bismo trebali na prvi pogled ocenjivati. Svaki se parfem postupno mijenja i nakon nekog vremena miriše potpuno drugačije, pa nas prvi dojam vara. Zašto se ovo događa? To je zbog zastupljenosti mirisnih esencija koje dijelimo na tri dijela (glava, srce i baza) parfema, koji se puštaju postupno, ne odjednom.
Glava parfema (visoki tonovi)
Glava parfema zaslužna je za prvi dojam koji će nam donijeti miris. Na osnovu toga odlučujemo odgovara li nam miris ili ne. Sastav koji se nalazi u glavi parfema percipiramo vrlo intenzivno, ali taj intenzitet nestaje u roku od nekoliko minuta ili sekundi. Najčešći predstavnik glave parfema su svježi i lagani sastojci koji se najčešće pojavljuju u proljetnim i ljetnim mirisima koji su tipični za njihovu svježinu i lakoću.
Srce parfema (srednji tonovi)
Kad glava parfema prođe nakon nekoliko minuta, nastupa srce, koje sadrži isparljive supstance. Oni su puno intenzivniji od mirisa glave. Obično traju 2 do 3 sata. Srednji tonovi određuju karakter parfema, koji podržavaju intenzitet mirisa i, zajedno sa aromatičnim esencijama, kasnije čine osnovu parfema. Najčešći sastojci srca su cvijeće (ruža, jasmin).
Baza parfema(nizki tonovi)
Na kraju je baza parfema, to su spore suptance koje mirišu oko 4 sata. Kod nekih parfema intenzitet je duži, tako da miris može potrajati cijeli dan. Bazu parfema najčešće predstavljaju nježni, drvenasti, čempresni tonovi ili orijentalni akordi, poput vanilije ili tamjana. Zatim se dalje kombiniraju s egzotičnim voćem i cvijećem.
Vrste mirisa
Obično smo navikli dijeliti mirise na slatke i svježe, no podjela mirisa je komplicirana i vrlo opsežna. Svatko drugačije percipira mirise, ovisno o tome kako se osjećamo o mirisu i specifičnom sastojku.
Aroma tipična za Bliski istok, istočni Mediteran i Orijent. Dominantni sastojci su jantar, egzotični (sandalovo drvo) cimet, vanilija, kardamom, pačuli i tamjan, često u pratnji egzotičnog cvijeća i začina. Tipična kombinacija jantara svakoj komponenti parfema daje dubinu i orijentalni štih. Sam ambra miriše toplo, meko, balzamično, pomalo drvenasto, slatko ovisno o količini vanilije, a ponekad i dimljenog ili iglica. Amber daje ostalim komponentama parfema da se ističu i traju dulje.
Godine 1917. poznati parfumer Francois Coty uveo je revolucionarni ženski parfem Chypre i tako postavio temelje za novu obitelj mirisa. Chypre parfemi su elegantni i sofisticirani. Pahuljasti miris sastavljen je od mediteranskih sastojaka i inspiriran je biljkama na otoku Cipru (citrusi (bergamot), hrastova mahovina, vetiver i pačuli). Ovi mirisi imaju voćnu, cvjetnu životinjsku, cvjetnu, svježu i zelenu varijaciju. Muški fluffy koncept - za razliku od ženskog fluffy koncepta, nadopunjen je drvenim i kožnim akcentima. Dijeli se na drvenastu, jogurtnu, svježu i citrusnu varijantu.
"Fougère" znači "paprat", ali grupa nema nikakve veze s vlastitom paprati, koja je praktički bez mirisa. Fouger koncept kreiran je prema parfemu Houbignant - Fougére Royale iz 1882. godine, a njegova glavna komponenta je paprat, hrastova mahovina, lavanda i kumarin Fouger mirisi se dijele na cvjetne, svježe i drvenaste sa slatkom varijacijom. Također možete osjetiti miris lavande, vetivera, geranija i bergamota u modernim mirisima Fougèrea, kao i kadulje, ružmarina i drugog zelenog bilja u visokim notama. Za dodatnu dubinu, ovim mirisima se dodaju i neke vrste drveta, kao što je sandalovina ili guaiac drvo ili koža. Fouger parfemi uključuju gotovo isključivo muške mirise.
Široka paleta prirodnih i sintetičkih tonova dodaju "efekt pudera" kompoziciji parfema. Najčešći tonovi pudera su iris (iris/iris), ljubičica, vanilija, ruža, mošus, heliotrop, opoponax smole i neke smole jantara. Parfemi u prahu smatraju se savršenom harmonijom elegancije i ženstvenosti. Dijeli se u dvije kategorije "puder za lice" ili "talcum puder". Prva kategorija uključuje mirise koji su manje slatki i podsjećaju na ženski boudoir ili miris kože nakon pudera. U drugu kategoriju zatim spadaju mirisi koji dočaravaju čistoću, svježinu i osjećaj sigurnosti.
Vodni mirisi su posebno svježi i prikladni za tople ljetne mjesece. U sastavu vodenih mirisa pojavljuju se elementi mora i vode, koji sadrže salinitet morske vode ili dočaravaju miris vodopada, ljetne kiše. To su uglavnom esencije sintetičkog porijekla, jer se morska voda, dašak hladnog zraka, miris kiše, kocka leda ne mogu dobiti drugačije nego molekularno. Većina vodenih mirisa (osim baze svježine) sadrži voćne, biljne ili cvjetne sastojke. Primjeri su mirisi dinje, krastavca, lotosa ili lopoča.
Zeleni mirisi sadrže uglavnom biljne mirise, aromu svježe pokošene trave, zeljastog bilja, paprati ili lišća. Koriste se za ublažavanje slađih cvjetnih mirisa. Zeleni akordi su lagani i nenametljivi.
Osnova mošusnih parfema je mošus. Ova specifično mirisna tvar stoljećima se koristi u medicini, kozmetici i svijetu mirisa. Parfemi od mošusa popularni su zbog svog ugodnog životinjskog mirisa i intenziteta. Mošus mirisnim kompozicijama dodaje mekoću i senzualnost. Mošus se dodaje mirisima uglavnom zbog svoje mekoće i svojstva fiksiranja, što znači da miris duže traje na koži. Miris mošusa je blago slatkast, puderast do kremast.
Oznaka mirisnih tonova dobivenih od drvenastih materijala, drveća (cedar, čempres, bukva, mahagonij...) i grmlja poput pačulija, ili trava kao što je vetiver, te sintetičkih molekula koje evociraju drvo (akigalawood, ambroxan, kašmir). Drveni tonovi dodaju bogatstvo i toplinu svakom mirisu.
Balzamni
Smole i balzami temelj su uglavnom orijentalnih parfema. Imaju čvrstu, uljnu ili tekuću konzistenciju. Glavni sastojci uključuju benzoe, labdanum, olibanum (tamjan), galbanum, smirnu, opoponax, elemi, toluen i peruanski balzam. S izuzetkom galbana, smola čini donje note parfema.
Parfemi koji sadrže aldehide (aldehid je vrsta alkohola) poznati su od 1920. Ovi mirisi su prvi put korišteni u Francuskoj. Njihov pionir je vjerojatno najpoznatiji parfem na svijetu, Channel 5. Aldehidni parfemi općenito pojačavaju miris u glavi parfema i daju mu neku vrstu sjaja. Izgleda vrlo sofisticirano i ugodno.
Veliki je broj začina dobivenih iz raznih izvora: sjemenke, plodovi, kora, korijenje, lišće i cvjetovi. Mogu biti svježi ili topli, kiseli ili slatki. Začini za zagrijavanje koji se najčešće koriste u parfumeriji su cimet, muškatni oraščić, papar i klinčić. Imaju jaku aromu i dugo traju. Među takozvanim hladnim začinima nalazimo aromatične i više vegetativne tonove koji brže hlape. To uglavnom uključuje đumbir, korijander ili bobice kleke, a začinski mirisi povezuju se s orijentalnim i drvenim mirisima ili s akordima paprati.
Zajedničko obilježje citrusnih mirisa je njihov brz početak i kratka postojanost. Koriste se i za ženske i za muške ili unisex parfeme. Najčešće ćete osjetiti miris naranče, mandarina, bergamota, petgrene ili grejpa. Zbog svoje lakoće idealni su za svakodnevno nošenje.Ako želite da vaš osjećaj svježine traje dulje, potražite parfem na bazi drveta ili pačulija. Slatkasti miris također će dobro pristajati uz svježinu citrusa, slatkoću najbolje dodaje karamel ili mošusni parfem.
Ozonski mirisi sadrže Calone – molekulu koju je izumio Pfizer 1966. godine. Calone kompozicijama daje osjećaj vodenasti i miriše na slatki krastavac. Kad se kombinira s voćem, to je lubenica, kad s cvijećem izađe lokvanj ili lotos, kad s začinskim biljem i travom dobijete morsku vodu i plažu. Možete ga pronaći i pod nazivom "keton lubenice" Ostale molekule s imenima poput grčkih božica: Floraozone, Azurone, Ultrazur... dodaju se Calonu, kako bi se pojačao dojam njegove svježine, iskričavosti. Ozonski tonovi su sinonim za svježinu i svježinu oprano donje rublje.
Zemljani mirisi mogu dočarati drvo, tlo, travu, bilje, mahovinu, svježi zrak, tekuću vodu itd. Zapravo, ova kategorija je toliko opsežna i koristi se samo kao sveobuhvatan pojam.
Aromatični tonovi najčešće se kombiniraju od ružmarina, kadulje, kima, lavande i drugih biljaka koje imaju vrlo intenzivnu travnato začinsku aromu. Često se kombiniraju s citrusnim i pikantnim tonovima. Aromatične kompozicije tipične su posebno za muške mirise.
Laktonski (mliječni proizvodi)
Laktoni su ciklički esteri koji povezuju alkoholnu skupinu i karboksilnu skupinu u istoj molekuli. Najčešće korišteni laktoni su lakton breskve, koji na dnu ima lakton mliječne breskve ili mlijeka.
Aroma slatkog, svježeg tropskog voća: kokos, ananas, guava, papaja, mango, marakuja itd.