Glossary, Page 5
A B C Č D Đ E F G H I J K L M N O P R S Š T U V Y Z Ž
Guaiac drvo
Miris guaiac drveta je topao, začinski, zemljano papren i okrepljuje. Guaiac drvo, dobiveno iz prašuma sa stabla guaiac. "Guaiac" znači drvo života. Poznato je kao sveto drvo ili drvo života.
Guave
Nota tropskog voća Guave plod je stabla kruške guave (Psidium guajava) iz porodice mirta, porijeklom iz Južne Amerike, gdje je ovo voće vrlo popularno voće.
Hedione
Svježi sintetički cvjetni miris koji podsjeća na jasmin sa zelenim nijansama.
Heliotrop
Miris je cvjetni s tonovima badema i vanilije. Heliotrop je niži zimzeleni kompaktni grm porijeklom iz dalekog Perua. Mirisna esencija dobiva se ispiranjem malih, svijetlocrvenih ili bijelih cvjetova.
Hibiskus
Vrlo nježna cvjetna nota s mošusnim nijansama. Hibiskus je rod viših dvodomnih biljaka. To su drvenaste biljke i bilje s upečatljivim cvjetovima, rasprostranjene u tropima i subtropima diljem svijeta. Kineski hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis),…
Hijaluronska kiselina
Poznat i kao hijaluronan ili glikozaminoglikan, tvar je koja se prirodno proizvodi u tijelu. Najčešće se nalazi u koži. Njegova je glavna funkcija zadržavanje vode, tj. Hidratiziranje tkiva i održavanje dovoljne vlage u njima. Podržava zdraviju i…
Hrastova mahovina
Hrastovu mahovinu (Oakmoss) karakterizira jaka šumska, zemljasta do mahovinasta miris s primjesom kože. Dodaje zemljanu notu parfemima. Dobiva se destilacijom svijetlozelene grančice lišajeva, koja samoniklo raste na hrastovoj kori. Bere se uglavnom…
Hurma
Khaki je ukusno, slatko voće s mirisom vanilije. Hurma ili churma odlično je suptropsko voće. U Japanu je persimmon treće najpopularnije voće nakon agruma i jabuka.
Chypré mirisi
Chypré mirisi su od francuske riječi chypré = čempres, tj. mirisi čempresa, koje karakterizira oštar i osebujan miris sa šumskim tonovima hrastove mahovine, lišajeva i iglica, vetivera, bergamota, pačulija, labdanuma ili grančice. Ova skupina mirisa…
Iđirot (Acorus calamus )
Iđirot (Acorus calamus ) - Topla začinska drvenasta nota sa slatkim tonovima.Iđirot je močvarna biljka koja je podrijetlom iz suptropskog područja južne i istočne Azije a danas raste praktički po cijelom svijetu. Aromatični podanak sadržava eterična…
Iris
Iris ima tajanstveni, blago ljubičasti baršunasti miris u prahu s voćnim podtonom i jedna je od najskupljih i najvažnijih komponenti luksuznih parfema. Miris se dobiva iz rizoma, mesnatih donjih dijelova stabljika, koji su skladišni organi biljke.…
Iso E Super
Sintetička drvena topla jantarovo - mošusna nota.
Jabuka
Svježa voćna aroma, slatka, svježe kisela sa zelenim jabukama. Jabuka je plod stabla jabuke, jedna je od najčešćih vrsta voća.
Jagoda
Note slatkog voća.Jagoda (Fragaria) je rod biljaka iz obitelji rosaceae. Uključuje oko 20 vrsta rasprostranjenih uglavnom u umjerenom pojasu sjeverne hemisfere. Plod jagode je jagoda
Jantar
Jantar je smola s dimljenom aromom poput smole koja je idealna za "kožne temelje" u parfumeriji. Mirisi koji sadrže jantar su dramatični, topli i puderasti. Jantar je jedna od najstarijih fosilnih smola, koja sama po sebi nema miris. Stoga se koristi…
Jantar
Jantar je smola s dimljenom aromom poput smole koja je idealna za "kožne temelje" u parfumeriji. Mirisi koji sadrže jantar su dramatični, topli i puderasti. Jantar je jedna od najstarijih fosilnih smola koja sama po sebi nema…
Jasmin
Slatki, bijeli cvjetni, raskošan miris. Sintetički mirisi jasmina imaju tendenciju da budu izraženiji, zeleniji i svježiji.Jasmini su listopadni ili zimzeleni, uspravni ili penjački grmovi, pa čak i mala stabla. Rod Jasmin obuhvaća oko 192 vrste.…
Javor
Slatka drvenasta nota koja podsjeća na javorov sirup.Javor (Acer) je rod drvenastih biljaka ...
Javorov sirup
Slatka i začinska nota s tonom pečene karamele i slanim podtonom
Jela
Slatki, zeleni, balzamični, aromatični začinski miris. Jela (Abies) je rod zimzelenih, jednodomnih, obično dugovječnih crnogoričnih stabala iz obitelji borova.
Jorgovan
Nježna cvjetna aroma u prahu s primjesama meda i jasminom zelene svježine. Jorgovan (Syringa) je rod grmlja do manjih stabala iz obitelji maslina. Najpoznatiji je jorgovan
Kadulja
Začinska aromatična nota sa suptilnim i pomalo paprenim podtonovima. Kadulja (Salvia) je aromatična biljka, polugrm ili grm iz obitelji gluhoslijepih. Poznato je oko 1000 vrsta, a zbog visokog udjela aktivnih tvari, posebno aromatičnih eteričnih…
Kakao
Topla začinska aroma s jantarnim i balzamičnim nijansama.Theobroma cacao je stablo kakaovca, nazvano po poznatom švedskom prirodnjaku iz 18. stoljeća - Carlu Linnaeusu. Teobroma doslovno znači "hrana bogova". Javlja se u ekvatorijalnoj zoni. Plod je…
Kaktus
Zelena sočna nota. Parfumeri koriste kaktus, njegove sokove i cvijet kao mirisni sastojak u proizvodnji parfema.
Kamilica
Aromatični biljni miris sa zelenim i začinskim podtonom.Kamilica (Matricaria chamomilla) je jednogodišnja ili zimska ljekovita biljka iz obitelji asteraceae.